Manifest SOS Laberint d’Horta

Manifest SOS Laberint d’Horta

Els Jardins del Laberint d’Horta són els jardins històrics, museu dins la natura, més antics de Catalunya, així és reconegut per la Carta de Florència, firmada pel Govern Espanyol el 1981. A l’hora, el seu palau forma part del catàleg dels monuments històrics-artístics de Barcelona.

Els Jardins del Laberint d’Horta varen costar ben car a la ciutat de Barcelona. L’any 1967, els propietaris ja no volien continuar mantenint un patrimoni que no donava cap benefici i, en canvi, comportava moltes despeses de conservació. És aleshores quan l’Ajuntament va commutar els Jardins per terrenys de l’avinguda dita avui de Pedralbes a favor dels Desvalls. L’any 1970, l’Ajuntament feia una primera restauració. Mesos més tard, s’obria per a ús de tota la ciutat, el que seria el primer jardí històric de la Ciutat. L’any 1994, després d’una nova restauració amb diners de la Comunitat Europea, obria novament les portes, amb protestes veïnals doncs, a partir d’aquesta data, el municipi fa pagar entrada, llevat dels diumenges i dimecres.

Han passat molts anys des que l’Ajuntament se n’ha fet càrrec, quaranta quasi bé, sense que a penes s’hagi actuat per tal d’aturar el progressiu deteriorament del palau.  Tots aquests anys s’ha estat recaptant entrades, gravacions de pel·lícules, anuncis, etc. Doncs, bé, aquests beneficis no han anat a parar pas a la conservació d’aquest patrimoni arquitectònic, artístic i històric, per altra banda inigualable, del Districte d’Horta Guinardó i de Barcelona. El magnífic palau romàntic, de gust orientalitzant, amb detalls neo-gòtics, barrocs, i marcats motius neoàrabs, cau davant la passivitat de l’Administració. El palau enyora el soroll de les tasques dels manobres. Els nombrosos motius ornamentals, balustrades, esgrafiats i merlets s’esvaeixen amb el pas inexorable del temps i la deixadesa. Les teulades s’esfondren Els pisos s’omplen de runes. Donada la situació d’abandonament en què es troba l’antic palau per part de l’Ajuntament, i abans que aquest patrimoni cultural, històric i artístic de la nostra ciutat i sobretot del Districte d’Horta Guinardó, se’ns acabi venint a terra, les entitats cíviques i veïnals, acadèmiques, i la societat civil en el seu conjunt,  hem de sumar esforços i plegades aconseguir acabar amb aquesta lamentable situació.

Per tot plegat exigim a l’Ajuntament de la Ciutat i al  Districte d’Horta Guinardó que, d’una vegada per totes, restauri i doni un ús públic al magnífic llegat que representa per Barcelona el Palau del Laberint d’Horta.

Col.lectiu Cultural i Ecologista Agudells- Ecologistes en Accio Catalunya        

AVV Can Papanaps-Vallhonesta 

AVV Can Baro

AVV Horta

AVV Can Ricart

AVV Casc Antic

AVV l’ Òstia de la Barceloneta

CGT de Parcs i Jardins

Plataforma en defensa de la Barceloneta

Sindicat d’Administració Publica de Barcelona CGT

Oficina per l’Okupació de Karcelona

Ecogays-CGB

CSO Kan Pasqual

Plataforma Horta-Carmel-Guinardó / Un altre món és possible

Assemblea de Joves d’Horta Guinardó.

AVV St. Genís dels Agudells 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Manifest SOS Laberint d’Horta

  1. Col.lectiu Cultural i Ecologista Agudells diu:

    Monument inscrit en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) amb la classificació de monument històric per ser una construcció o altra obra material produïda per l’activitat humana que configura una unitat singular de les més rellevants del patrimoni cultural català.
    Llei del patrimoni cultural català, DOGC núm. 807 d’11.10.1993 [Consulta: 21 febrer 2011]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *