El Col·lectiu Agudells – Ecologistes en Acció de Catalunya manifesta la seva oposició a la construcció d’un nou túnel de comunicació amb el Vallès, que travessi la serra de Collserola pel barri d’Horta


Considerem que el projecte es bassa en la irracional política del predomini del transport privat sobre el públic, en oberta contradicció amb les tendències que es desenvolupen a nivell europeu des de que els informes relacionats amb els perills que implica el canvi climàtic han aixecat la veu d’alerta de la ciutadania més conscient. Considerem que les grans infrastructures desenvolupades durant el període olímpic són la prova més evident del fracàs d’aquest model, al que quant més recursos es dediquen, més exigeix i més depreda.

Convé recordar que des de l’obertura dels túnels de Vallvidrera la clientela dels Ferrocarrils de Catalunya ha baixat més d’un 5%, i que en l’actualitat els túnels de Vallvidriera només es fan servir a un 45% de la seva capacitat.

També convé recordar els efectes mediambientals que les actuals infrastructures estan tenim sobre la població de Barcelona directament afectada. Cal recordar el fort increment de la contaminació que l’obertura de la Ronda de Dalt ha portat a la Vall d’Horta; Ronda que, conjuntament amb l’avinguda de l’Estatut, pateix severes congestions de tràfic periòdicament.

Segons un estudi de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) fet públic en l’estiu de 1999, es calcula que les morts provocades per contaminació a causa del transport rodat són superiors a les dels accidents de tràfic. Es calcula que unes vuitanta mil persones moren a l’any en tota Europa a causa de malalties relacionades amb la contaminació. Els autors de l’estudi van relacionar la contaminació amb un alarmant número de morts prematures, un gran número de casos de bronquitis infantil, d’ingressos hospitalaris per infart i un increment d’ingressos en urgències per atacs d’asma. Del mateix estudi es desprèn que les conseqüències del tràfic en la salut són pitjors que les provocades por la resta de contaminants presents habitualment a l’aire.

Per altra banda els efectes sobre la vegetació, el soroll i altres dificultats i problemes que s’en deriven d’aquest model també es troben amplament documentades.

Recordem que més de 25 entitats ciutadanes de Barcelona i rodalies van recolzar el Manifest sobre Collserola (fet públic a la primavera de 1999) en el que, a banda de demanar una Llei de Protecció de Collserola (que hauria d’aprovar el Parlament de Catalunya), reclamem la supressió del projecte de túnel de Horta i de la via de la Cornisa del PGM. I volem ser escoltats i que s’ens tingui en compte.

Ecologistes en Acció de Catalunya considera que el P.G.M (redactat i aprovat en l’època pre democràtica) no pot ser imposat a la ciutadania com a model.

Ecologistes en Acció es compromet a treballar per tal d’evitar la construcció d’aquest túnel en coordinació amb les entitats del moviment ecologista i cívic de Barcelona i de les comarques del Vallès.

Des d’Ecologistes en Acció de Catalunya reclamem a les diverses administracions eines per a que la ciutadania disposi de mecanismes de control que previnguin dels riscos de decisions preses en base únicament a l’interès econòmic immediat de constructores i grans empreses.

Barcelona, 8 de gener de l’any 2000

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Collserola i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *